IMG_0706-1920

Aproape totul despre BCA. Avantaje si dezavantaje

BCA-ul este unul din principalele materiale de constructie de azi. Considerat caramida saracului, despre BCA s-au spus multe si in final a fost reevaluat si pus la locul pe care il merita. BCA-ul este unul din cele mai bune materiale de constructie si este una din solutiile pe care le poti lua in calcul fara nici un fel de probleme, fie ca este vorba despre o casa pe un singur plan sau cu mai multe etaje, fie ca este vorba despre o constructie multifamiliala sau una individuala.

BCA-ul sau Betonul Celular Autoclavizat are performante structurale si caracteristici tehnice superioare si este unul din cele mai bune materiale de constructie moderne

Principala caracteristica care trebuie spusa despre BCA este ca nu poate sa fie folosit decat in combinatie cu betonul armat. BCA-ul este un material de constructie natural, realizat dintr-un amestec clar definit intre nisip, ciment (in cantitate foarte mica), var, ghips si apa. BCA poate lua orice forma doresti pentru ce se toarna in forme sau mulaje care sunt ulterior tratate termic la presiune ridicata. Aceasta etapa este cea care da rezistenta si proprietati temoizolatorii cu totul demne de lauda.

Printre avantaje trebuie mentionat, cand vorbim despre BCA urmatoarele: greutate volumetrica mica, rezistenta mecanica foarte buna la compresiune, intindere si incovoiere, capacitati izolante termica si fonica de exceptie. Toate acestea fac din BCA materialul principal de constructie mai ales in zonele cu risc seismic mare. Despre BCA se mai poate spune ca are o foarte buna rezistenta la foc si ca este imun la infiltratiile de apa si implicit la igrasie. In ceea ce priveste incendiile, BCA-ul functioneaza ca zid de protectie, este imun la foc puternic mai mult de 4 ore, nu emana fum sau gaze toxice.

BCA-ul contine un numar foarte mare de pori de aer minusculi, izolati, ceea ce da acestui material o densitate redusa, greutate mica, si o excelenta capacitate de izolare termica. In plus blocurile de BCA sunt practic impermeabile, nu absorb apa in profunzime. Despre BCA se poate afirma ca este foarte stabil in timp, practic pastrandu-si permenent calitatile si proprietatile initiale, isi mentine pe durata foarte lunga de timp proprietatile mecanice.

Peretii facuti din BCA “respira”, astfel ca o casa facuta din BCA nu are niciodata probleme legate de condens indiferent daca este sau nu izolata termic in mod suplimentar. Un alt mare avantaj pe care il au caramizile din BCA este acela ca pentru o constructie realizata din BCA nu mai este necesara izolarea termica suplimentara, datorita excelentei capacitatii de izolare pe care o are in mod natural BCA-ul, ceea ce implica costuri de cosntructie mult reduse.

Daca iei in calcul sa folosesti blocurile de BCA pentru constructia casei tale tine cont si de faptul ca acesta se poate teia foarte usor cu scule simple.

Tot la capitolul avantaje pentru constructiile realizate din BCA mai trebuie spus ca durata de executie este mai mica decat in cazul caramizii clasice. Peretii de BCA pot fi daramati la fel de usor, in caz de nevoie. Singuri, practic nu cad niciodata!

La capitolul dezavantaje despre BCA trebuie spus ca aceste materiale sunt fabricate pe dimeniuni standard, care trebuie modelate si taiate, in functie de nevoile constructie. Aici se pot produce pierderi de materiale sau pot avea loc complicatii. Lipirea blocurilor de BCA se face numai cu un mortar special, care trebuie aplicat in anumite conditii de temperatura si umezeaza, ce trebuie atent respectati pentru ca de aceasta depinde soliditatea si integritatea constructiei. Cu alte cuvinte ai nevoie de oameni care stiu sa foloseasca BCA-ul si de materiale de constructie speciale.

Un alt amanunt important despre BCA este ca trebuie pastrate in spatii inchise pana in momentul in care sunt montate in structura peretilor. Apa poate patrunde in straturile superficiale si datorita structurii se evapora foarte greu.

O constructie realizata din blocuri de BCA se poate face doar pe stalpi de beton armat, chiar dace este vorba despre o constructie pe un singur plan. In absenta punctelor de rezistenta din beton nu se poate vorbi de rezistenta reala pentru o constructie din BCA.

SURSA: Revista Casa si Gradina

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *